Kürtaj
Kürtaj Nedir?
Ülkemizde 10 hafta altı gebeliklerde kadın ve eşinin yazılı rızası alındığı durumlarda canlı gebeliklerde kürtaja yasal bir engel yoktur. Eğer kadının resmi nikahı yoksa yani bekar ise sadece kendinin imzası yeterli olmaktadır. Ancak 10 hafta üstü gebelikler tıbbi bir gereklilik yoksa sonlandırılamamaktadır.
Teknolojik gelişimlerle birlikte suction (vakumlu) kürtaj ile rahim dokusuna zarar vermeden (ileri ki zamanlarda istenilen gebelikler için) yapılabilmektedir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
İşlemin anestezi altında yapılması gereklidir. Kadın açısından zor bir süreç olan kürtajda ağrı çektirmemek ve o sürece şahit olmamaları için kadını uyutmak önemlidir. Özellikle hastaların mahremiyeti psikolojik açıdan da zor bir dönem olması nedeniyle işlem sırasındaki destek işlem sonrasını kolaylaştırmaktadır.
Ancak istenmeyen bir gebeliği kadın için zoraki tutmak ciddi bir haksızlıktır. İşlemin steril ortamlarda hekimler tarafından yapılması şarttır. Bunun yanı sıra kadın ruhuna zarar vermeden işlemi tamamlamak hekim için önemli bir sorumluluktur.